با مریخ نورد “استقامت” ناسا آشنا شوید
- دانستنی ها
- ۹ ,فروردین, ۱۴۰۰
- 2
- 901
- 5 دقیقه زمان مطالعه
مریخ نورد “استقامت” (Perseverance) که در تاریخ ۳۰ جولای ۲۰۲۰ به فضا پرتاب شد ، آخرین و پیشرفته ترین کاوشگر ناسا است که با سوخت پلوتونیوم کار می کند و به همراه هلی کوپتر خاص خودش به نام “نبوغ” قرار است فصل جدیدی در جست و جوی حیات در مریخ باز کند.
این کاوشگر که از پایگاه فضایی جان اف کندی در فلوریدا و با راکت اطلس ۵ (Atlas V) به فضا پرتاب شد ، ۷ ماه بعد و در تاریخ ۱۸ فوریه ۲۰۲۱ با موفقیت در دهانه مریخی جیزرو فرود آمد.
در این مقاله همراه ما باشید تا به بررسی این مریخ نورد فوق پیشرفته بپردازیم.
پرتاب کاوشگر استقامت
ارسال فضاپیما به مریخ به سادگی ارسال فضاپیما به کره ماه نیست. در حقیقت آژانس های فضایی هر ۲۶ ماه یک بار فرصت دارند تا به سوی مریخ کاوشگر بفرستند.
دلیل این امر این است که فضاپیما های ساخت انسان با محدودیت سوخت مواجه اند و بنابراین باید صبر کرد تا زمین و مریخ به نزدیک فاصله مداری از یکدیگر برسند. این اتفاق در هر ۲۶ ماه یک بار رخ می دهد.
در جولای ۲۰۲۰ فرصتی پیش آمد که این دو سیاره به یکدیگر بسیار نزدیک شوند و تقریبا ۵۰ میلیون کیلومتر از هم فاصله داشته باشند. علاوه بر آمریکا، کشور های چین و امارات هم از این فرصت بهره بردند و کاوشگر هایشان را به سوی مریخ پرتاب کردند.
مریخ نورد استقامت سفر ۴۵۰ میلیون کیلومتری اش به سوی مریخ را به آرامی طی کرد و نهایتا در ۱۸ فوریه توسط جرثقیل هوایی ناسا به سطح مریخ رسید.
ویژگی های مریخ نورد استقامت
این کاوشگر پیشرفته ترین مریخ نوردی است که تا کنون ساخته شده و در دل خود یک نیروگاه هسته ای با سوخت پلوتونیوم را جا داده است. این نیروگاه هسته ای کوچک دارای یک ژنراتور ترمو الکتریک رادیو ایزوتوپ است که از طریق فروپاشی طبیعی پلوتونیوم ۲۳۸ انرژی الکتریکی تولید می کند. این نیروگاه علاوه بر تامین برق مورد نیاز “استقامت” ، در شب های بسیار سرد مریخ نیز آن را گرم نگه می دارد تا سالم بماند. با توجه به میزان سوختی که این کاوشگر با خود به مریخ برده، عمر مفید ماموریت Perseverance حدود ۱۴ سال تخمین زده شده است.
یک پهباد کوچک به نام “نبوغ” نیز این مریخ نورد را در اکتشافات پیش رو یاری می کند که قابلیت پرواز در جو رقیق مریخ را داراست. علاوه بر این پهباد ، مریخ نورد جدید ناسا دارای ۲۳ دوربین و ۲ میکروفون است که با آنها به فیلم برداری و ضبط صدای محیط مریخ با کیفیتی خارق العاده خواهد پرداخت.
کاوشگر استقامت دارای یک بازوی رباتیک است که به گفته ی ناسا دارای شانه، آرنج و مچ است و چندین ابزار مهم روی آن نصب شده اند.
بر روی این بازوی رباتیک طیف سنج فرابنفش شرلوک، طیف سنج اشعه ایکس پیکسل، دوربینی به نام واتسون و چندین دریل قرار دارند که به کاوشگر کمک می کنند به بررسی خاک مریخ بپردازد و به دنبال نشانه های حیات میکروبی بگردد. به کمک این ابزار ها این مریخ نورد می تواند تصاویر ۳۶۰ درجه بگیرد، مواد آلی سطح مریخ را شناسایی کند، نحوه شکل گیری طوفان های مریخی را بررسی کند و همچنین آب های زیر سطحی مریخ را به طور دقیق مورد مطالعه قرار دهد.
در این ماموریت لباس های فضایی جدید ناسا نیز همراه با این کاوشگر ارسال شده تا مشخص شود که آیا این لباس ها می توانند از انسان در جو مریخ محافظت کنند یا نه. همچنین سه تراشه که حاوی ۱۱ میلیون اسم هستند به مریخ ارسال شده تا اگر احیانا موجودات مریخی وجود داشتند با ما انسان ها آشنا شوند!
فرود مریخ نورد استقامت
شاید سخت ترین بخش ماموریت های مرتبط با مریخ همین مقوله ی فرود باشد. با توجه به فاصله ی بسیار زیاد مریخ از زمین ، حدودا ۱۱ دقیقه طول می کشد تا سیگنال های ارسالی به مریخ برسند (سیگنال های بین زمین و مریخ از طریق امواج رادیویی و با سرعت نور رد و بدل می شوند). حال آنکه فرود بر روی مریخ تنها ۷ دقیقه طول می کشد. این به این معنی است که پروسه ی فرود بر روی مریخ را نمی توان از زمین کنترل کرد و باید همه چیز را به هوش مصنوعی سپرد. به همین دلیل هم هست که ناسا به این ۷ دقیقه ، ۷ دقیقه ی وحشت می گوید!
با توجه به تجربه هایی که ناسا از ارسال کاوشگر های قبلی به مریخ کسب کرده ، این بار هم این سازمان توانست با موفقیت کاوشگر چند میلیارد دلاری اش را روی سطح مریخ بنشاند.
ماموریت و مسیر حرکت مریخ نورد استقامت
کاوشگر ناسا در دهانه مریخی جیزرو فرود آمد که میلیارد ها سال پیش محل چند دریاچه و رودخانه بوده است. این مریخ نورد دو سال اول را در این دهانه سپری می کند و سپس از آن خارج شده تا مطابق نقشه ی تعیین شده به دشت های آن طرف تر صعود کند و به دنبال نشانه هایی از حیات بگردد.
از ماموریت های اصلی مریخ نورد استقامت ، جست و جوی حیات (حتی در سطح میکروبی) بر روی مریخ است. همچنین این کاوشگر قرار است چندین کانتینر کوچک از خاک مریخ را بسته بندی کند تا در ماموریت های بعدی به زمین منتقل شوند و مورد بررسی قرار بگیرند.
تا سال ۲۰۳۰ مریخ نورد های مدرن تری برای تکمیل ماموریت های کنونی و آوردن خاک مریخ به زمین از سوی اتحادیه اروپا و آمریکا به مریخ اعزام خواهند شد. اکنون باید صبر کرد و دید که تب زندگی در مریخ که سالهاست با انسان همراه است ، نهایتا ما را به کجا خواهد برد.
این مطلب را دوست داشتید؟
به آن ۱ ← ۵ امتیاز بدهید
امتیاز مطلب ۵ / ۵. تعداد آرا ۴۵
هنوز هیچ امتیازی ثبت نشده! شما اولین نفر باشید
2 نظر
جالب بود
درود بر ناسا .که اگر نبود چه واقیعیاتی که ناگفته می ماند از جهان هستی!